Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Η Έλενα Παπαρίζου μιλάει στον Ήχο FM 94,2

Hxos Fm

Η Έλενα Παπαρίζου την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στο νησί μας, όπου θα δώσει μια συναυλία στο Ηράκλειο, στο Παγκρήτιο Στάδιο στις 21:00. Μαζί της θα βρίσκεται ο Μάνος Πυροβολάκης και η Stavento.

Με πρόσχημα αυτή τη συναυλία η Έλενα Παπαρίζου μίλησε σήμερα, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, στον ΗΧΟΣ FM 94.2 και στην εκπομπή "Κρυφά Βήματα" με την Ελευθερία Μπεμπή. Απάντησε σε μηνύματα και e - mail των ακροατών της, μίλησε για τη συναυλία στο Ηράκλειο, τις εμφανίσεις στο Thalassa People' Stage, για τον νέο δίσκο που ετοιμάζει και για πολλά άλλα.


Τι έχεις ετοιμάσει για τη συναυλία στο Ηράκλειο την Τετάρτη το βράδυ;

Καταρχήν να πούμε ότι είναι 9 η ώρα το βράδυ, στο Παγκρήτιο Στάδιο. Θα είμαι μαζί με το Μάνο Πυροβολάκη και τους Stavento, καλλιτέχνες που είναι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά είμαστε της άποψης ότι η μουσική ενώνει τον κόσμο, αλλά επίσης είμαστε και πολύ καλοί φίλοι. Έχουμε πολλά να πούμε και πολλά να μοιραστούμε μαζί με τον κόσμο. Θα είναι ένα party γεμάτο με ρυθμό, χορό, κέφι, από hip-hop, παραδοσιακά, ροκ, ποπ και σίγουρα θα χορέψουμε πολύ.

Φέτος το καλοκαίρι δεν έκανες περιοδεία.

Έκανα μόνο δύο συναυλίες για το καλοκαίρι, αλλά έκανα εμφανίσεις στο ThalassaPeople' Stage, όπου ξεκινήσαμε με τους Stavento, αλλά είχαν τη δική τους περιοδεία να συνεχίσουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και τώρα εμφανίζομαι στο ίδιο μαγαζί με το Λούκα.

Η πρόφασή σου για να δώσεις αυτή τη συναυλία στο Ηράκλειο ποια ήταν;

Πέρισυ η συναυλία που ήταν προγραμματισμένη ακυρώθηκε λόγω του κακού καιρού, κι εύχομαι φέτος η τύχη να είναι μαζί μας, να γίνει η συναυλία και να έρθει ο κόσμος να περάσουμε καλά. Επειδή πέρισυ, ήταν η τελευταία συναυλία που θα έδινα για την περιοδεία μου είχα στενοχωρηθεί πάρα πολύ, που έλεγα ότι αυτή τη συναυλία τη χρωστάω και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που έβαλα φέτος το Ηράκλειο. Στη Κύπρο που είχα πάει, πηγαίνω κάθε δύο χρόνια.

Θα υπάρξει κάποιο repackage του δίσκου «Βρίσκω το λόγω να ζω»;

Τώρα ξεκινάω να ηχογραφώ τον καινούριο δίσκο, ο οποίος θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2010 και φαντάζομαι ότι θα είναι ολόκληρος ελληνικός, διότι άλλωστε είναι για την Ελλάδα ο δίσκος.

Είσαι άνθρωπος που του αρέσει περισσότερο η μέρα ή η νύχτα;

Με τη συνήθεια που τόσα χρόνια δουλεύω νύχτα, η νύχτα είναι κάτι πολύ ξεχωριστό, έχει μια διαφορετική αύρα από ότι έχει η μέρα. Η μέρα έχει κάτι άλλο και η νύχτα κάτι άλλο και την αγαπώ πάρα πολύ.

Υπάρχουν αρκετοί ακροατές που ρωτάνε, εάν έχεις προφίλ στο facebook.

Έχω, αλλά είναι με ψευδώνυμο και το έχω κυρίως για να ξανασυναντάω τους παιδικούς μου φίλους στη Σουηδία.

Η σχέση σου με το internet ποια είναι;

(γέλια) Θα πω το εξής: Πριν πάρα πολλά χρόνια, όταν πήγαινα στο γυμνάσιο, που μόλις είχαμε ξεκινήσει το σχολείο, μας μάθαιναν πώς είναι το internet, πώς φτιάχνουμε homepagesκαι όλα αυτά τα σχετικά και μια δασκάλα μας είχε βάλει να κάνουμε μια δική μας ιστοσελίδα, ένα δικό μας homepage στο internet, αλλά εγώ διαφωνούσα με αυτό. Δεν ήθελα να μπαίνει κάποιος να διαβάζει ποια είμαι, πόσο χρονών είμαι, ποιοι είναι οι γονείς μου, πώς λένε το σκυλάκι μου και όλα αυτά και με βάλανε τιμωρία να διαβάσω δύο βιβλία του Ντοσκιογιέφσκι. Άρα, δεν μπήκα ποτέ σε αυτή τη διαδικασία από πολύ νωρίς και να ασχοληθώ με το internet και τώρα με τη δουλειά και όσο μεγαλώνω, αναγκάζομαι περισσότερο να ασχοληθώ με αυτό τον τρόπο, γιατί άλλωστε έτσι είναι και η δουλειά μου, με τα emailκαι όλα αυτά.

Πότε θα ανέβεις προς τη Θεσσαλονίκη;

Προσπαθούμε να οργανωθούμε για του χρόνου και να κάνω πάλι μία δεύτερη μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει πιο πολύ πάνω στο όλο σκηνικό της δουλειάς σου;

Ότι μπορώ να εκφραστώ με διαφορετικά πρόσωπα, διότι οι στίχοι του κάθε τραγουδιού δεν είναι οι δικοί μου. Υπάρχει ένα κομμάτι υποκρισίας μέσα σε αυτό, το οποίο εκφράζουμε με αλλουνού λόγια και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ ωραίο αυτό το πράγμα. Δηλαδή ότι μπορείς να εκφραστείς με αλλουνού λόγια, να βάλεις τον εαυτό σου σε μία άλλη υπόθεση.

Η σχέση σου με τα media ποια είναι; Νιώθεις καθόλου απογοητευμένη;

Όλα αυτά τα χρόνια που έχουν ασχοληθεί τα mediaμαζί μου, είναι πολύ καλή η σχέση μας. Νομίζω είναι αμοιβαία, είμαι πολύ ευγενική μαζί τους και είναι κι εκείνοι πολύ ευγενικοί μαζί μου, εκτός από δυο - τρεις φορές που ο κίτρινος τύπος έχει γράψει κάποια πράγματα, αλλά τα προσπερνάω.

Έχεις κάνει καριέρα και στο εξωτερικό, καθώς και πολλές συνεργασίες. Σε επίπεδο παραγωγής δίσκων ή live θεωρείς ότι είναι πολύ πιο μπροστά από την Ελλάδα;

Αυτό που έχει πολύ μεγάλη διαφορά στο αυτί, είναι οι παραγωγές, λέγοντας οι ενορχηστρώσεις. Έχουν άλλη αντίληψη από τη μουσική. Δηλαδή, η ελληνική μουσική παίζεται διαφορετικά, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο με ενοχλεί. Μ' αρέσει που ο κάθε τόπος ξεχωρίζει με τον τρόπο του.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει έντονα τη βιομηχανία της μουσικής στην Ελλάδα;

Πάρα πολύ, με τον τρόπο ότι οι καλλιτέχνες δεν πουλάνε τόσους πολλούς δίσκους, μειώνουν και οι καλλιτέχνες, δηλαδή όσο να 'ναι όταν μικραίνει μία εταιρεία, λιγοστεύει κι από καλλιτέχνες. Πιστεύω ότι όλων των λογιών την τέχνη πρέπει να τη σεβόμαστε και να μην κάνουμε παράνομα downloads. Υπάρχουν και downloads, που είναι νόμιμα και δεν είμαι καθόλου εναντίον αυτών. Κι αυτό , διότι έχω ζήσει περιπτώσεις κάποιος να πει γιατί ενοχλούμαστε εμείς οι καλλιτέχνες αφού βγάζουμε χρήματα από τα lives και τις εμφανίσεις, αλλά δεν είμαστε μόνο εμείς. Είναι και όλοι εκείνοι που δουλεύουν στη δισκογραφία, που κάνουν τα εξώφυλλα, οι ηχολήπτες, αυτοί που γράφουν τα τραγούδια, είναι πάρα πολλοί άνθρωποι που τρέφονται πίσω από ένα δίσκο. Δηλαδή, μπορεί στο εξώφυλλο να είναι ένα άτομο ή πέντε που είναι το συγκρότημα, ενώ από πίσω από αυτή τη δουλειά είναι εκατοντάδες ανθρώποι.

Παρ' όλο που είσαι μια αρκετά επιτυχημένη τραγουδίστρια, έχεις το άγχος κάθε φορά με την κυκλοφορία ενός νέου album, για το εάν θα πάει καλά;

Πάντα. Αυτό το άγχος δε φεύγει ποτέ και από κανένα καλλιτέχνη. Όσο και οι ίδιοι μέσα μας αν πιστεύουμε ότι «ναι, τη στηρίζω πολύ αυτή τη δουλειά και την αγαπάω και έχω περάσει καλά κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης και της δημιουργίας, δεν είναι απόλυτο ότι θα αρέσει στον κόσμο. Άρα, πιστεύω κι εγώ ότι όσο περνάνε τα χρόνια και περνάει κι ένας καλλιτέχνης, γι' αυτό τον πιάνει πάντα μια αμφιβολία ή αλλιώς, μια ανασφάλεια. Όταν είχα κάτσει και ξεκουράστηκα δυο χρόνια, πριν την κυκλοφορία του «Βρίσκω το λόγο να ζω», είχα τεράστιο άγχος για αυτό το συγκεκριμένο δίσκο, διότι άλλαξα όλο το ηχόχρωμα, το ύφος των τραγουδιών κι έλεγα ότι ο κόσμος έχει συνηθίσει την Έλενα με τραγούδια όπως το Gigolo, το Mambo, το Mynumberone ή αν θα τους άρεσε ένα τραγούδι όπως το Είσαι η φωνή που είναι πιο ροκ και πιο βαρύ.

Πιστεύεις ότι ένας καλλιτέχνης πρέπει να ανανεώνεται μουσικά ή αυτό κάποιες φορές είναι ίσως λίγο επικίνδυνο , να χάσει δηλαδή τη μουσική του ταυτότητας;

Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να ωριμάζουμε μαζί με τη μουσική μας και όχι απλά να κάνουμε εκπλήξεις. Δηλαδή πρέπει να νιώθουμε αν υπάρχει αλλαγή στο ύφος ή το κάνεις επειδή ο ίδιο το νιώθεις. Ναι μεν είναι πολύ εκείνοι που γράφουν τα τραγούδια και διαφορετικοί εκείνοι που γράφουν το στίχο, αλλά εσύ τα εκπροσωπείς, οπότε πρέπει το τραγούδι να είσαι εσύ, ο καλλιτέχνης. Δηλαδή να μπορείς να το υποστηρίξεις.

Ένα μήνυμα για τους ακροατές του ΗΧΟΥ FM 94.2

Να στείλω όλη μου την αγάπη σ' όλους τους ακροατές του σταθμού σας στο Ρέθυμνο, να είναι πάντα καλά, υγεία και όσοι μπορούν να έρθουν στο Ηράκλειο.